Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?
Wat speelt
er bovengronds?
Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.

Samen het verleden bovenhalen.

Glück auf!
Terug naar Word koempel

Draag een steen(kool)tje bij aan ons verhaal!

Eind 2021 staat er iets bijzonders te gebeuren in Zuid-Limburg. In het hart van de Mijnstreek, in het voormalig mijnwerkerswarenhuis Kneepkens, wordt een unieke plek gerealiseerd. Een nieuw museaal concept, met internationale allure, mede ontwikkeld door de makers van het Scheepvaartmuseum en de Heineken Experience in Amsterdam. Verdeeld over vier verdiepingen komt het verhaal van het Nederlandse mijnverleden tot leven, van ondergronds tot bovengronds en van verleden tot heden.

Wilt u uw steen(kool)tje bijdragen aan de inrichting van het nieuwe museum in het centrum van Heerlen? Sponsor ons dan met een eenmalige bijdrage en vertel samen met ons het verhaal van het Nederlandse mijnverleden.

Als culturele instelling geven we onze sponsoren graag een kunstzinnig cadeau mee, dat doen we onder de titel NMM-ART.

NMM Art - Toon Hezemans

Speciaal voor sponsoren van het Nederlands Mijnmuseum heeft tekenaar Toon Hezemans een prent gemaakt met een link naar het mijnverleden. Iedere sponsor die kiest voor het sponsorpakket van €1.000 krijgt een exemplaar van dit werk.

Toon Hezemans publiceert sinds de middelbare school onder het pseudoniem Tejo Haas. Sinds hij zich kan herinneren kan hij volledig verdwijnen in het tekenen. Na zijn studie aan de kunstacademie in Maastricht en na een opleiding nieuwe media startte hij een multimedia bedrijf in Heerlen. Tegelijkertijd ontwikkelde hij als kunstenaar zijn autonome werk. De beeldtaal van het stripverhaal en spotprenten en cartoons blijven een rode draad in zijn werk. Met het combineren van verschillende disciplines zoals film, muziek, sport en beeldende kunst zoekt hij naar de juiste uitdrukkingsvorm voor het vertellen van verhalen.

NMM Art - Theo Lenartz

Het Nederlands Mijnmuseum heeft een verzameling originele tekeningen van Theo Lenartz van de Oranje Nassau I-mijn in bezit en stelt een uniek en ingelijst exemplaar beschikbaar voor iedere donateur die €5.000 of meer doneert voor de realisatie van het vernieuwde Mijnmuseum in pand Kneepkens. Als echte Heerlenaar maakte Theo de mijnbouw in en rond Heerlen van dichtbij mee. In 1976 maakte hij een grote reeks tekeningen van de sloop van de Oranje-Nassau I mijn waar hij lange tijd tegenover had gewoond.
Theo Lenartz werd op 18 november 1937 geboren in Heerlen. Hij won tweemaal de Lucasprijs en studeerde aan de Jan van Eyck-academie. Hij maakte monumentaal werk waaronder wandschilderingen, glas-in-lood ramen, houtreliëfs, betonreliëfs en glasmozaïeken. Veel van zijn werk is te bewonderen in Parkstad en Zuid-Limburg, maar hij werkte en exposeerde ook in de rest van Nederland en in het buitenland. Zo werd hij meer dan eens uitgenodigd voor de Biënnale van Florence. In Heerlen is hij vooral bekend van de inmiddels verdwenen waterpartij op de Promenade.
Een leuk detail is dat Lenartz zelf jarenlang pand Kneepkens als atelier gebruikte. Veel mensen zullen zich zijn werk in de etalage van het oude winkelpand herinneren. Theo ontwierp ook het Schachtwiel bij de Wilhelminaberg dat daar sinds 1982 staat. Ook maakte hij een kunstwerk voor de school De Schacht ter herinnering aan de Oranje-Nassau III mijn die daar ooit stond.

Sponsorpakketten

Uiteindelijk is het hele mijnverleden van onze regio terug te voeren op één ding: steenkool. Steenkool was er in verschillende samenstellingen, afhankelijk van het percentage vluchtige bestanddelen (gas). Bij meer dan 40% vluchtige bestanddelen sprak men van Vlamkool, bij 20-28 % van vetkool en bij 10% van antraciet.

Dat zijn dan ook de namen van onze sponsorpakketten.

Kiest u hieronder hoe u ons wilt sponsoren? Dan nemen wij contact met u op om de details te bespreken.

Anbi status

StichtingCarboON, die het Nederlands Mijnmuseum exploiteert, is gevestigd in de gemeente Heerlen. Stichting CarbooONstaat sinds 1 januari 2011 bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Om als culturele ANBI aangemerkt te worden moet een instelling voor minstens 90% actief zijn op cultureel gebied. Vanaf 1 januari 2012 is de Stichting CarboON aangewezen als een culturele ANBI. Donateurs van culturele ANBI’s hebben vanaf 2012 een extra belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt.

Naam
Stichting Carboon / Nederlands Mijnmuseum

RSIN nummer
8147.34.467

Contactgegevens
Nederlands Mijnmuseum
Mijnmuseumpad 2
6412 EX Heerlen

Terug naar de website