Welkom koempel!

Wat speelt
er ondergronds?
Weet je nog,
koempel?
Wat speelt
er bovengronds?
Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück Auf!
1912

Mijnwerkers &
de Vroedvrouwenschool

1912

Op 15 oktober 1912 begonnen in Heerlen de eerste 12 leerlingen aan de toen nieuwe opleiding tot vroedvrouw.

De directe aanleiding voor de stichting van een Katholieke Kweekschool voor Vroedvrouwen te Heerlen vormde de relatief hoge kindersterfte in de katholieke provincies Noord-Brabant en Limburg. De katholieke zuil wilde een eigen vroedvrouwenschool met duidelijke rooms-katholieke signatuur.

De school werd gebouwd direct naast het St. Jozefziekenhuis aan de Akerstraat in Heerlen.
1912
4 februari 1993 werd de laatste baby in dit gebouw geboren.
De Vroedvrouwenschool heeft op haar nieuwe locatie 70 jaar dienst gedaan als opleidingsgebouw. Hierna is het monument in gebruik genomen als (zorg)woningen voor senioren.

Uit de jaarverslagen van het Algemeen Mijnwerkersfonds blijkt dat veel vrouwen van mijnwerkers bevielen in de Vroedvrouwenschool. SHCL’er Willibord Rutten becijferde dat midden jaren vijftig gemiddeld maar liefst één derde van de bevallingen in de Vroedvrouwenschool kinderen betrof waarvan de vader mijnwerker was.

Bron: Jaarverslagen AMF (1955-1956) en Jacqueline van Renen, Hulpverlening (Sittard 1989) tabel 3.2, p. 78.

79.500+

kinderen

Tussen 1913 en 2004 zijn er meer dan 80.000 kinderen geboren in de Vroedvrouwenschool.

Zo veel geboortes leveren natuurlijk minstens zo veel prachtige verhalen en anekdotes op.

Het Nederlands Mijnmuseum en Sociaal Historisch Centrum voor Limburg hebben de mooiste verhalen voor u verzameld en gebundeld in een expositie die we graag aan u laten zien.

januari 2019

Expositie Mijnwerkers & de Vroedvrouwenschool

De tentoonstelling bestaat uit persoonlijke foto’s en verhalen van mijnwerkers, moeders en vroedvrouwen. Zij gunnen u een kijkje in hun familiealbums en vertellen in hun eigen woorden het verhaal van het mijnwerkersgezin en hun band met de Vroedvrouwenschool. Zowel lief als leed worden gedeeld met het publiek.

Kom je ook beschuit met muisjes eten op 5 januari 2019 om 14.30 uur in het Nederlands Mijnmuseum?

De expositie is vanaf 5 januari t/m 28 februari te bekijken in de buitenvitrines van het Royal Theater te Heerlen. Daarna gaat de tentoonstelling reizen door de provincie.

Wilt U uw verhaal of dat van Uw vader, moeder, broer, zus, neef, nicht……, met ons delen, neem dan contact op met Simone Claessens (Nederlands Mijnmuseum) of Andrea Peeters (Sociaal Historisch Centrum voor Limburg).

Meer informatie over de expositie

Terug naar de website