Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Vrijwilliger Irene over haar (uit)zicht op het mijnverleden

“Er is steeds meer belangstelling voor het mijnverleden. Dat is toch fantastisch om te zien!” – Irene Paas, vrijwilliger bij het Nederlands Mijnmuseum

 

Irene Paas is sinds juli 2020 vrijwilliger bij het Nederlands Mijnmuseum. Volle zalen heeft ze nog niet meegemaakt. Gelukkig zorgden de kleine gezelschappen voor een veilige omgeving om te oefenen met spreken voor een groep. Nu kan ze niet wachten tot het museum weer als vanouds open kan.

Als telg uit een mijnwerkersfamilie kwam ze al jong in aanraking met de belangrijke rol van de mijnen in de regio. Irenes opa werkte op de Oranje-Nassau I en haar vader werkte op de Oranje-Nassau III in Heerlerheide. Thuis werd er niet veel gesproken over het harde werk ondergronds, toch kwam haar vader zo nu en dan thuis met een interessant verhaal of leuke anekdote.

Als kind woonde Irene dicht bij de mijnwerkerskolonie Meezenbroek, daar speelde ze veel met andere kinderen uit mijnwerkersgezinnen. “Thuis werden de kolen geleverd en maakte ik de aslade schoon,” vertelt Irene. “De mijnen waren er gewoon. Het hoorde erbij. Ook al werd en wordt er niet veel over gesproken. Het is belangrijk dat de geschiedenis en de invloed ervan op de huidige tijd verteld blijft worden.”

Momenteel woont Irene in de Esdoornstraat in Heerlen en kijkt ze vanuit haar slaapkamerraam naar de schacht van Oranje-Nassau I. “Na een tijdje dacht ik: joh, wat zou het leuk zijn om daar vrijwilligerswerk te doen. Ik ben erheen gegaan om te vragen of er een plek voor me was. In eerste instantie zou ik naar scholen gaan om kinderen meer te vertellen over het mijnverleden, maar uiteindelijk ben ik toch uit mijn comfortzone gestapt en ben ik rondleidingen gaan geven. Dat beviel meteen heel goed! Irene wist nog niet heel veel over het mijnverleden en kreeg een spoedcursus van de vele vrijwilligers die verbonden zijn aan het museum.

“De impact van de mijnen op deze regio is ontzettend groot. Juist daarom is een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum écht de moeite waard. We krijgen ook veel bezoek van mensen uit het westen van het land,” vertelt Irene. “Die hebben geen idee van hetgeen zich hier al die jaren heeft afgespeeld. Ook jonge mensen die opgroeien in de voormalige Mijnstreek weten vaak niet wat zich hier ondergronds, maar vooral ook bovengronds, heeft afgespeeld. Daarom is het ook goed dat er een nieuw Nederlands Mijnmuseum komt. In dit museum is er meer aandacht voor het bovengrondse verhaal van het mijnverleden en de impact hiervan op de huidige tijd.”

De toekomst van het Nederlands Mijnmuseum ziet Irene heel positief in. “Er is steeds meer belangstelling voor het verhaal van het mijnverleden, vanuit het hele land. Dat is toch fantastisch om te zien!”

Terug naar de website