Recordaantal bezoekers voor Nederlands Mijnmuseum in 2019

2 januari 2020, Heerlen – In 2019 ontving het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen 13.777 bezoekers. Waar de bezoekersaantallen in 2017 en 2018 steeds de 10.000 passeerden, laat het bezoekersaantal van afgelopen jaar een flinke stijging zien. Dit is vooral te danken aan de grote publiekstrekker van 2019: het pop-up museum Kolen & granaten in het Maankwartier.

Op zondag 22 december stapte de 10.000e bezoeker over de drempel in het schachtgebouw van de Oranje-Nassau I mijn in Heerlen. Oud-mijnwerker Dhr. Jo Dritty ontving een bos bloemen uit handen van secretaris Jan de Wit. Sinds het Jaar van de Mijnen in 2015 trekt het monumentale gebouw in het centrum van Heerlen meer dan 10.000 bezoekers per jaar. Naast de reguliere bezoekers ontving het museum ook weer schoolklassen en groepen.

Tekenend voor 2019 was dat er meer samenwerkingsverbanden zijn aangegaan en geprogrammeerd werd buiten het museum. Het schachtgebouw deed dienst als decor voor een optreden van Spinvis in samenwerking met Poppodium de Nieuwe Nor. Het Nederlands Mijnmuseum was partner van het tijdelijke Migratiemuseum. Met Filmhuis de Spiegel en Submedia werd de jaarlijkse Barbaradag georganiseerd in het Royal Theater. Ook kloppen steeds meer organisaties aan voor objecten in bruikleen, zoals voor de tentoonstelling Mapping the Globe door het Dutch Mountain Film Festival in De Vondst in Heerlen, het nieuwe Adventure Trail van SnowWorld in Landgraaf en de inrichting van Nieuw Ehrenstein in Kerkrade.

Kolen & granaten

De grote publiekstrekker was het pop-up museum Kolen & granaten in het Maankwartier. De tentoonstelling over de mijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het kader van 75 jaar bevrijding van Limburg, trok meer dan 3.500 bezoekers. Voor de ontwikkeling van de tentoonstelling is een samenwerking aangegaan met onder andere Continium discovery center. Het grote aantal vrijwilligers heeft mede bijgedragen aan het succes van Kolen & granaten.

Plannen voor 2020-2021

Eind 2019 werd bekend dat het Nederlands Mijnmuseum ook het pand van het voormalige mijnwerkerswarenhuis Kneepkens in gebruik gaat nemen. Dit jaar zal achter de schermen hard worden gewerkt om de museumlocatie medio 2021 te kunnen openen. Intussen zal er ook aandacht zijn voor het 15-jarig bestaan van het Nederlands Mijnmuseum in 2020.