Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Pungeljacht: zoek mee naar pungels in de Mijnstreek

Op woensdag 21 april organiseert het Nederlands Mijnmuseum een pungeljacht. Op twaalf plekken in de voormalige Mijnstreek gaan wij pungels verstoppen. Op onze Facebook-pagina geven we die dag telkens een hint over de locatie. In de pungels zitten leuke prijzen! Met deze ludieke actie voor jong en oud willen we inwoners van de voormalige Mijnstreek een hart onder de riem steken voor het opgebrachte geduld van het afgelopen jaar.

Woensdag 21 april valt midden in de Nationale Museumweek. Voor het tweede jaar op rij vinden de activiteiten bij aangesloten musea voornamelijk online plaats. Met de pungeljacht kun je op een coronaproof manier eindelijk weer eens iets leuks doen!

De pungel
De pungel was een belangrijk symbool van het mijnwerkersleven. De pungel bestond uit een met de punten bijeengeknoopte theedoek, blauw-wit geblokt, waar de werkkleding van de mijnwerker inzat. Schoon ging de pungel mee naar de mijn aan het begin van de werkweek en vies kwam deze aan het eind van de week mee terug, zodat vrouw of moeder ‘m kon wassen. In de pungels van de pungeljacht zit geen vuil wasgoed, maar een paar leuke verrassingen voor de vinder.

Doe mee op woensdag 21 april
Iedereen kan meedoen met de pungeljacht. De hele dag worden op de Facebook-pagina van het Nederlands Mijnmuseum foto’s geplaatst met hints naar de locaties. Er worden in totaal twaalf pungels verstopt in de buurt van elke voormalige mijn. Diegene die de pungel als eerste vindt, mag ‘m houden. Wij wensen alle pungeljagers heel veel succes!

Terug naar de website