Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Pand Kneepkens aangekocht voor de nieuwe museumlocatie

Gemeente Heerlen heeft het monumentale pand Kneepkens aan de Dr. Poelsstraat gekocht om hier samen met het Nederlands Mijnmuseum een nieuwe museumlocatie te realiseren. Voor de nieuwe plannen van het museum, waaronder uitbreiding, blijkt het voormalige mijnwerkerswarenhuis ontworpen door Frits Peutz uiterst geschikt. Rond 1 april start de verbouwing gevolgd door de inrichting. De eerste bezoekers stappen in november 2021 al over de drempel…

“Dit is niet alleen een belangrijke stap voor het Nederlands Mijnmuseum, maar ook voor het Romeins Kwartier en de stad Heerlen. Inwoners en bezoekers beleven straks twee belangrijke periodes uit onze geschiedenis op een steenworp afstand van elkaar. Als klap op de vuurpijl krijgt een rijksmonument dat al 30 jaar leegstaat een mooie en passende, nieuwe bestemming”, aldus Jordy Clemens, wethouder cultuur.

Vernieuwd museum
Het vernieuwde Nederlands Mijnmuseum vertelt straks het verhaal van het mijnverleden van Nederland. Je wordt als bezoeker meegenomen naar zowel het ondergrondse als bovengrondse leven in de voormalige Mijnstreek, binnen én buiten het museum. Je wordt ook verleid om buiten het museum de Mijnstreek en haar geschiedenis te verkennen. Het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje Nassau I-mijn aan het spoor, waar het Nederlands Mijnmuseum nu huist, blijft onderdeel van het museum. Hier ligt de nadruk op de mijnwerker en het ondergrondse werk.

“Het bestuur van het Nederlands Mijnmuseum is verheugd dat na een lange zoektocht een goede locatie gevonden is om het verhaal van de mijntijd op een aansprekende manier te vertellen. De huidige locatie van het museum, houdt ook in de toekomst een museale functie”, aldus Eke Zijlstra, bestuursvoorzitter van het museum.

Bijzonder pand
Pand Kneepkens uit 1939 is een ontwerp van architect Frits Peutz en wordt in de volksmond ook wel ‘het kleine Glaspaleis’ genoemd. Het werd door de familie Kneepkens gebouwd als warenhuis, in een tijd dat Heerlen floreerde vanwege de mijnindustrie. Daarna heeft het verschillende eigenaren en functies gehad tot het in de jaren 90 leeg kwam te staan. Sinds 1999 is het pand een rijksmonument. Begin deze eeuw is het naastgelegen pand afgebroken en werden appartementen aan weerszijden van het pand gebouwd. Pand Kneepkens werd gerestaureerd, maar vond geen nieuwe bestemming. De gemeente heeft het pand nu overgenomen van Wonen Limburg.

Terug naar de website