Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Opening Mijnwerkers & de Vroedvrouwenschool

Afgelopen zaterdag werd de tentoonstelling Mijnwerkers & de Vroedvrouwenschool feestelijk geopend in het Nederlands Mijnmuseum in samenwerking met het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Daarna werden de foto’s onthuld met het doorknippen van een lint. De inzenders van de foto’s en de vertellers van de verhalen kregen de eer om hun eigen foto’s te ‘openen’.

Foto’s insturen

De afgelopen maanden konden mensen hun foto’s en herinneringen over mijnwerkers en de Vroedvrouwenschool in Heerlen insturen. Hieruit zijn de mooiste gekozen. Ze vertellen gezamenlijk het verhaal over de link tussen de kliniek en het mijnverleden. Zowel verdriet als geluk van de kersverse moeders en vaders worden gedeeld met het publiek. De mensen die de foto’s hebben ingestuurd, komen in de bijschriften zelf aan het woord.

Reizende tentoonstelling

De tentoonstelling blijft tot 28 februari hangen in de buitenvitrines van Royal in Heerlen. In maart wordt de tentoonstelling geopend bij de Academie Verloskunde Maastricht, samen met het evenement ‘Jong ontmoet oud’ waarbij studenten verloskunde in gesprek gaan met oud-vroedvrouwen. Na de zomer gaat de tentoonstelling reizen door de Mijnstreek en wordt deze getoond in diverse openbare bibliotheken.

Tevens kan de tentoonstelling worden aangevuld. Wilt u uw verhaal of dat van uw vader, moeder, zus, broer, nicht of neef…, met ons delen, neem contact op met het Nederlands Mijnmuseum of het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.

Foto: Nederlands Mijnmuseum / Jasper Kroese

Terug naar de website