Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Programma Open Monumentendag 2020 bekend!

Elk jaar is het Nederlands Mijnmuseum gratis te bezoeken tijdens Open Monumentendag. Dit jaar hebben wij op zondag 13 september een speciaal programma in samenwerking met stichting Relim. Zij beheren het voormalige OVS-terrein in Landgraaf, de oude mijnwerkersschool. Aan het landelijke thema ‘leermonument’ gaan we samen invulling geven! Kom je ook?

Een belangrijk onderdeel van het mijnverleden vormt de opleiding tot mijnwerker. Tijdens Open Monumentendag op zondag 13 september vertellen zowel het Nederlands Mijnmuseum als stichting Relim hoe je mijnwerker werd. Beide locaties zijn te bezoeken: gecombineerd in een gratis arrangement met busvervoer of apart. Voor een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum heb je een (gratis) e-ticket nodig.

Arrangement
Om 10, 11 en 13 uur begint een gratis te reserveren arrangement bij het Nederlands Mijnmuseum met een rondleiding door het museum, busvervoer naar Relim (mondkapjes mee!) en een rondleiding over het voormalige OVS-terrein, waarna je terug wordt gebracht met de bus naar het Nederlands Mijnmuseum. De duur is ongeveer 3 uur. Het arrangement is online gratis te reserveren.

Relim-terrein
Buiten het arrangement om is het Relim-terrein vrij te bezoeken. Bekijk hier de Gedachteniskapel en het oude OVS-gebouw waar historisch filmmateriaal te zien is. Neem een kijkje bij de leermijn, het tijdvenster en maak een korte of langere wandeling over het terrein. Buiten staan enkele stands met vrijwilligers om die meer vertellen over de geschiedenis van deze plek.

Nederlands Mijnmuseum
Het Nederlands Mijnmuseum is op deze dag – buiten het arrangement– gratis op reservering een uur lang te bezoeken om 12, 14 en 15 uur. Je loopt zelfstandig door het museum met een bezoekersboekje en er zijn oud-mijnwerkers aanwezig die in geuren en kleuren vertellen over de OVS en het ondergrondse leven in de mijnen.

Praktische informatie
Parkeren bij het Nederlands Mijnmuseum is gratis met de code op je e-ticket. Ook is er gratis parkeermogelijkheid bij het Relim-terrein. In verband met corona is het overal mogelijk om anderhalve meter afstand te houden en zijn er hygiënemaatregelen getroffen. In het Relim OVS-gebouw geldt een bezoekersmaximum. Voor het arrangement of een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum zijn tickets verplicht.

 

Terug naar de website