Welkom koempel!

Wat speelt
er ondergronds?

Weet je nog,
koempel?
Wat speelt
er bovengronds?
Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück Auf!

Wat speelt
er ondergronds?

De vaste collectie van het Nederlands Mijnmuseum behandelt in detail het leven in en om de mijnen van 1898 tot 1974. Wisselende exposities en evenementen bieden daarnaast verdieping op diverse onderwerpen in relatie tot de mijnbouw.

zo.14.10

Kijkje in het depot

Het Nederlands Mijnmuseum schenkt op 14 oktober 2018  tijdens het open depot speciale aandacht aan het thema ‘Opstand’. Er worden een aantal bijzondere stukken tentoongesteld, die de verhalen vertellen van opstanden en verzet tijdens en na de periode van de mijnbouw in het zuiden van Nederland. Hou je van snuffelen door boeken, voelen aan mijnlampen en kijken naar bijzondere objecten? Breng dan een bezoek aan ons depot!

Lees meer
di.23.10

Opstandige mijnwerkers

23 oktober 2018 organiseert het Nederlands Mijnmuseum in samenwerking met het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig genootschap (LGOG) Kring Parkstad een evenement over de opstand onder mijnwerkers in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Lees meer
do.25.10

Opstand in Heerlen

Lezing door Maurice Hermans (auteur De Antistad).

Op donderdag 25 oktober 2018 organiseert het Nederlands Mijnmuseum de lezing ‘Opstand Heerlen’ door Maurice Hermans. Hermans is de schrijver van het boek De Antistad. In dit werk wordt de roerige periode na de mijnsluiting in Heerlen beschreven en de diverse vormen van opstand die de stad hebben gevormd.

Lees meer

Vaste Collectie

De vaste collectie van het Nederlands Mijnmuseum is zeer divers. Van zwaar materieel tot textiel en van schilderijen tot mijnlampen. Met name de collectie over het ondergrondse werk wordt getoond in het NMM. Je maakt kennis met de uitrusting van de mijnwerker, de inrichting van een verbandkamer op de mijn en het uniform van de voetbalclub Limburgia. Ook bestaat de mogelijkheid om een afbouwhamer vast te pakken, je handen zwart te maken met steenkool of de grote collectie mijnlampen te aanschouwen.

Mijnobjecten schenken

Beschik je over mijnspullen of objecten die te maken hebben met het mijnbouwverleden van Nederlands Limburg en wil je deze schenken aan het museum? Stuur dan foto’s van de voorwerpen naar info@nederlandsmijnmuseum.nl met je contactgegevens en achtergrondinformatie over het object. Hierna neemt het museum contact met je op.

Het Nederlands Mijnmuseum kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.