Welkom koempel!

Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden

Weet je nog,
koempel?
Wat speelt
er bovengronds?
Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Gl├╝ck auf!

Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden

Het Nederlands Mijnmuseum neemt je mee naar het leven in en om de mijnen van 1898 tot 1974. In het monumentale schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I mijn in Heerlen duik je diep in het mijnverleden.

Oranje-Nassau I mijn

In het monumentale schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I mijn in Heerlen huisvest het Nederlands Mijnmuseum. Hier beleef je het mijnverleden: de winning van steenkool die de heel Oostelijk Zuid-Limburg op z’n kop zette en heel Nederland van steenkool voorzag.

In het Nederlands Mijnmuseum vind je vooral objecten uit het ondergrondse mijnbedrijf. Denk aan de uitrusting van een mijnwerker, de inrichting van een verbandkamer of ingenieuze meetapparatuur. Niet alle objecten staan trouwens in een vitrine! Probeer gerust om een afbouwhamer op te tillen, luid de bel van de schachtlift en voel de steenkool in je handen.

Mijnwerkerswarenhuis Kneepkens [opent begin 2022]

In de binnenstad van Heerlen wordt een nieuw museumconcept gerealiseerd in het voormalige mijnwerkerswarenhuis Kneepkens. Begin 2022 zal het nieuwe museum openen, waar je als bezoeker alle facetten van het mijnverleden beleeft verdeeld over vier verdiepingen met elk hun eigen kleur.

Zwart gaat over steenkool en de zware ondergrondse mijnarbeid. Bij Goud proef je de welvaart en het rijke sociale leven. Grauw toont de keerzijde van de medaille, zoals ongelukken, stoflongen en de neergang na de mijnsluitingen. Kleur toont de toekomst in al haar tinten. In een eigentijdse opstelling met een knipoog naar het warenhuis dat hier ooit was, komt het mijnverleden tot leven.

Terug naar de website