Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

NMM opent pop-up museum Kolen & granaten

Op 3 september 2019 opent het Nederlands Mijnmuseum een pop-up museum in het Maankwartier. In het teken van 75 jaar bevrijding van Limburg zal het pop-up museum Kolen & granaten een levendig tijdsbeeld schetsen van mijnwerkers en de mijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kolen & granaten is een maand lang gratis te bezoeken, biedt een interessante programmering en is op zoek naar vrijwilligers die willen bijdragen aan het levendig houden van dit indrukwekkende onderdeel van het mijnverleden.

Op 17 september 1944 rollen Amerikaanse tanks de straten van Heerlen binnen. Duitse druk valt van de schouders van alle inwoners, maar ook van die van mijnwerkers en mijndirectie. Het waren zware jaren, ook voor de mijnen. Duitse Verwalters stuurden met harde hand aan op een verhoogde kolenproductie, stuitend op klein en groot verzet van de uitgebuite mijnwerkers. Intussen zaten mijndirecties in een lastige spagaat: zonder buitenlandse toevoer was steenkool meer dan ooit van landsbelang, maar de bezetter profiteerde hier natuurlijk ook van mee…

Het pop-up museum Kolen & granaten neemt bezoekers mee naar een van de meest onstuimige periodes uit het mijnverleden. Aan de hand van originele objecten, historische foto’s, propagandamateriaal, kunstwerken uit die periode en memoires komen deze onderbelichte bladzijdes uit de geschiedenis tot leven. Tijdens de looptijd van het pop-upmuseum geven experts uit het vakgebied drie lezingen ter verdieping op het onderwerp.

Kolen & graten is een tijdelijke expositie van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Het pop-up museum komt mede tot stand door samenwerking met Continium discovery center en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Sociale Instellingen, Stichting Behoud Mijnhistorie, Oranje-Nassau Groep, Gemeente Heerlen en Provincie Limburg.

Kolen & granaten zal op 3 september om 16 uur feestelijk openen op Maanplein 52. Iedereen is welkom. Van 3 september tot en met 29 september 2019 zal het pop-up museum van dinsdag t/m zondag geopend zijn van 11 tot 16 uur. Voor de bemensing zoekt het Nederlands Mijnmuseum nog vrijwilligers. Kijk hiervoor op nederlandsmijnmuseum.nl/vacatures.

Kolen & granaten pop-up museum Nederlands Mijnmuseum Maankwartier

Terug naar de website