Welkom koempel!

Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?
Wat speelt
er bovengronds?
Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar Mijn Verhaal

Kleur

Het mijnverleden van Simone Schmitz

Een zwart verleden met een gouden randje

Ken je dat? Dat je het idee hebt dat bepaalde onderwerpen een ver van je bed show lijken, maar dat wanneer je dieper gaat graven je meer raakvlakken hebt met deze thema’s dan je op voorhand dacht? Simone Schmitz, eigenaresse van tattooshop Zwart Goud in Heerlen, is hier een perfect voorbeeld van. Ze heeft altijd een grote interesse gehad in het mijnverleden, maar was zich er nooit van bewust dat dit verleden dichterbij stond dan ze dacht.

Tattooshop Zwart Goud. Dat vraagt om uitleg. Het grootste raakvlak is natuurlijk de ligging. De shop is gelegen in Heerlen, een stad die ontzettend veel raakvlakken heeft met het mijnverleden. Op de vraag of Simone zelf ook een relatie heeft met de geschiedenis van de mijnen antwoordde ze lange tijd volmondig ‘Nee’. Totdat ze er na een tijdje achter kwam dat er vanuit haar familie wel degelijk een sterke connectie was met het mijnverleden, namelijk haar opa.

“Ik heb het mijnverleden altijd zeer interessant en fascinerend gevonden. Zo kwam ik er enige tijd geleden achter dat mijn opa vroeger ook in de mijnen heeft gewerkt. Iets wat ik nooit heb geweten, maar waar ik me zeker nog meer in wil gaan verdiepen in de toekomst.” Zijn verhaal en de verbondenheid met mijnstad Heerlen maakte voor Simone en haar vriend Roy de cirkel rond. De tattooshop moest en zou in het hart van de mijnstreek komen en zou een kleine ode worden aan het mijnverleden. Een zwart verleden waar Simone en haar vriend met hun tattooshop een gouden randje aan geven.

In de shop zelf speelt het mijnverleden ook fysiek een belangrijke rol. Zo vervult niemand minder dan D’r Joep een prominente plek in de etalage. D’r Joep is hét Nederlandse nationale monument van de mijnwerkers dat sinds 1957 op de Markt in het centrum van Kerkrade staat. Een monument ter ere en glorie van de mijnwerkers in de Mijnstreek. Maar dat is nog niet alles. “Het is onze ambitie om naast D’r Joep nog meer mijn gerelateerde objecten te plaatsen, zoals bijvoorbeeld mijnlampen. Ook heb ik al verschillende mijn-gerelateerde tatoeages mogen zetten.Zo heb ik ooit bij een mevrouw een mijnlamp op haar bovenbeen getatoeëerd. Een ode aan haar opa die jarenlang in de mijnen heeft gewerkt en mijnlampen spaarde. Ook mijn vriend Roy heeft een tatoeage met een link naar het mijnverleden. Hij heeft namelijk enige tijd geleden het woord ‘Koempel’ op zijn lichaam laten vereeuwigen. Een ode aan zijn favoriete voetbalclub RodaJC en daarnaast natuurlijk ook een link naar onze zaak Zwart Goud.”

Zo merk je dat het mijnverleden nog altijd speelt in de stad. In de regio.En als het aan Simone ligt, zal dit verleden dat o zo belangrijk is geweest voor de regio voor altijd blijven voortbestaan. “Nu ik weet dat mijn opa in de mijnen heeft gewerkt, ben ik vastbesloten om samen met mijn oma en mijn moeder verhalen van die tijd op te rakelen. Ik ben namelijk van mening dat dit verhaal niet mag wegvagen, maar doorverteld moet blijven worden. Van generatie op generatie.”

De verdieping Kleur

Simone representeert Kleur. Eén van de vier verdiepingen van het nieuwe Nederlands Mijnmuseum. Een ode aan de tijd dat de Mijnstreek (letterlijk) verschoot van kleur door de transformatie van grauw naar groen. De voormalige Oostelijke Mijnstreek werd omgedoopt tot Parkstad, waardoor de regio voorzichtig uit het dal krabbelde. Op de kleurrijke etage van het voormalige mijnwerkerswarenhuis Kneepkens wordt de bezoeker meegenomen in een multimediale reis naar het nu. Niet aan de hand van objecten, maar aan de hand van verhalen en beelden die laten zien hoe de regio heeft voortgebouwd op het verleden. Van boeken en films tot toneelstukken. De bezoeker krijgt niet alleen te zien wat er verdwenen is, maar vooral ook hoeveel er nog rest van dit vergeten verleden. Hoe? Door de bezoeker te verleiden om met de in het museum opgedane kennis de regio te verkennen en met andere ogen te bezien.

Terug naar de website