Welkom koempel!

Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?
Wat speelt
er bovengronds?
Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar Mijn Verhaal

Goud

Het mijnverleden van Zakia Labyed

Waardering, dankbaarheid & trots

Zakia Labyed is moeder van vier kinderen, geboren in Marokko, maar op jonge leeftijd naar Nederland gekomen. Dit laatste heeft ze aan haar vader te danken. Hij maakte namelijk onderdeel uit van de generatie migranten die in 1965 naar Nederland is vertrokken om in de mijnen te werken. Vier jaar later, in 1969, werd Zakia geboren. Een belangrijke gebeurtenis waar haar vader helaas niet bij kon zijn. Hij was dan ook niet in staat om zijn kersverse dochter in te schrijven. Dit heeft ertoe geleid dat Zakia tot op de dag van vandaag nog steeds niet weet wat haar exacte geboortedatum is.

Parkstad kent een rijke geschiedenis van immigratie van mijnwerkers en hun gezinnen uit onder andere Polen, Slovenië, Italië en Marokko. Zij kwamen naar Limburg om te werken in de mijnen. De mijngeschiedenis was lange tijd onbekend terrein voor Zakia. Ze is zich pas op latere leeftijd in de thematiek gaan verdiepen, namelijk op het moment dat Milena Mulders het Migratiemuseum opende in het centrum van Heerlen. Een museum ter ere van alle migranten die naar Zuid-Limburg zijn gekomen om in de mijnen te werken. “Samen met Milena heb ik gedurende de opening verschillende festiviteiten georganiseerd voor alle nationaliteiten. Je merkte echt dat dit voor de bezoekers voelde als een blijk van waardering.”

Zakia is er trots op dat ze door als vrijwilliger te werken in het Migratiemuseum haar steentje bij heeft kunnen dragen aan het verspreiden van het mijnverhaal. Dit deed ze uiteraard niet alleen, maar samen met nog vele vrijwilligers die allemaal hun eigen verhaal met zich mee dragen. “Mijn vader behoort tot de groep Marokkaanse migrant-mijnwerkers. Een enorme eer. Niet alleen voor hem, maar ook voor ons als familieleden. Hij heeft hier jaar in jaar uit keihard gewerkt. Zijn baan was heel belangrijk voor hem, en dus ook voor ons.” Zakia heeft verschillende herinneringen aan het mijnverleden. Zo heeft ze ook haar sociale contacten aan haar vader te danken. “Mijn vader woonde destijds in een vrijgezelle woning met allemaal Arabische heren. Al deze mannen kregen in de loop der tijd een gezin. Gezinnen die na al die jaren nog altijd contact met elkaar hebben. Voor mij was dit destijds écht mijn familie. Ik wist niet beter.”

Op de vraag of Zakia blij is dat haar vader deze stap heeft durven zetten, is haar antwoord volmondig ‘Ja’. Had hij dit niet gedaan, had haar leven er hoogstwaarschijnlijk heel anders uit gezien. “De kans is groot dat ik dan nog steeds in Marokko had gewoond. Ik ben mijn vader dankbaar voor het leven dat ik nu hier in Nederland heb.” Naast dankbaarheid heerst er ook een gevoel van trots wanneer Zakia over haar vader praat. “Mijn vader is hier naartoe gekomen toen hij 16,5 jaar oud was. Zonder scholing of niks. Hij moest hartstikke hard werken en zorgde daarnaast ook nog voor het gezin. Hier heb ik grote bewondering voor. Helaas leeft mijn vader niet meer, maar ik ben blij dat ik de kans krijg om zijn verhaal door te vertellen. En ik weet zeker dat mijn vader trots is dat het verhaal, zijn verhaal, op deze manier blijft voortbestaan. Een stukje waardering voor zijn daden.”

De verdieping Goud

Zakia representeert Goud. Eén van de vier verdiepingen van het nieuwe Nederlands Mijnmuseum. Goud staat voor de steenkool die de regio welvaart en rijkdom bracht. De komst van de grootschalige mijnbouw had een enorme impact op de streek. In amper twintig jaar veranderde het agrarische en dunbevolkte Zuid-Limburg in het industriële hart van Nederland. Heerlen was in de jaren ’50 één van de rijkste steden van Nederland met luxe warenhuizen en veel bontjassen in het straatbeeld. Alles stond in dienst van de mijnbouw. Op de gouden etage is te zien welke rol staat, kerk en mijn speelden in het dagelijks leven van de Limburgse mijnwerker en zijn familie. Maar goud heeft niet alleen betrekking op de regio. Steenkool uit Limburg hielp heel Nederland er weer bovenop na de Tweede Wereldoorlog. Het was de motor van de wederopbouw en zorgde voor het herstel van zowel industrie als economie.

Terug naar de website