Welkom koempel!

Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?
Wat speelt
er bovengronds?
Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!

Mijn verleden,
jouw verleden.

Het mijnverleden van James Jetlag

Het verleden herbeleven

Martin Plag, beter bekend als James Jetlag, maakt sinds 2008 muurschilderingen op beroepsmatig niveau. Hij is geboren in Kerkrade en heeft zijn gehele jeugd in de regio Parkstad gewoond. Ze noemen hem dan ook niet voor niets een kind van de streek. James Jetlag is opgegroeid in de restanten die ooit tot de Mijnstreek behoorden. Restanten waarvan hij nooit exact wist wat het was, totdat hij zich er op latere leeftijd in ging verdiepen en het kwartje viel.

Lees verder

Het mijnverleden van Zakia Labyed

Waardering, dankbaarheid & trots

Zakia Labyed is moeder van vier kinderen, geboren in Marokko, maar op jonge leeftijd naar Nederland gekomen. Dit laatste heeft ze aan haar vader te danken. Hij maakte namelijk onderdeel uit van de generatie migranten die in 1965 naar Nederland is vertrokken om in de mijnen te werken. Vier jaar later, in 1969, werd Zakia geboren. Een belangrijke gebeurtenis waar haar vader helaas niet bij kon zijn. Hij was dan ook niet in staat om zijn kersverse dochter in te schrijven. Dit heeft ertoe geleid dat Zakia tot op de dag van vandaag nog steeds niet weet wat haar exacte geboortedatum is.

Lees verder

Het mijnverleden van Frans Thelen

Ondergrondse kathedralen

Frans Thelen werd geboren in 1936 te Heerlen en heeft na de HBS voor het mijnbedrijf gekozen. Na het afronden van de mijnschool heeft hij maar liefst 21 jaar ondergronds gewerkt. Begonnen als sleper en later doorgegroeid tot mijnopzichter. Maar Frans was niet zomaar een mijnwerker. Hij was de laatste mijnwerker van de Oranje-Nassau mijnen in Heerlen. Na al die jaren ondergronds, was opstappen geen optie. Op 31 december 1974 werd Frans dan ook, tegen zijn wil in, ontslagen.

Lees verder

Het mijnverleden van Simone Schmitz

Een zwart verleden met een gouden randje

Ken je dat? Dat je het idee hebt dat bepaalde onderwerpen een ver van je bed show lijken, maar dat wanneer je dieper gaat graven je meer raakvlakken hebt met deze thema’s dan je op voorhand dacht? Simone Schmitz, eigenaresse van tattooshop Zwart Goud in Heerlen, is hier een perfect voorbeeld van. Ze heeft altijd een grote interesse gehad in het mijnverleden, maar was zich er nooit van bewust dat dit verleden dichterbij stond dan ze dacht.

Lees verder
Terug naar de website