Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Nederlands Mijnmuseum betrekt pand Kneepkens

Het voormalige mijnwerkerswarenhuis Kneepkens in de Dr. Poelsstraat in het centrum van Heerlen wordt een nieuwe locatie van het Nederlands Mijnmuseum. Dit pand, in de nabijheid van andere Heerlense musea, zal worden ingericht als een volwaardig mijnmuseum. De huidige locatie van het Nederlands Mijnmuseum, het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I mijn, blijven onderdeel van het museum.

 


Het pand aan de Dr. Poelsstraat 23 is een Rijksmonument uit 1939 van de hand van architect Peutz. Het wordt ook wel ‘klein Glaspaleis’ genoemd. Samen met Gemeente Heerlen, Continium discovery center en conceptontwikkelaar Tinker imagineers werkt het Nederlands Mijnmuseum aan een passende herbestemming in de vorm van een eigentijds mijnmuseum.

 

Voorzitter Eke Zijlstra is namens het Nederlands Mijnmuseum bijzonder verheugd. “Geweldig dat het Nederlands Mijnmuseum nu samen met Gemeente Heerlen en verschillende partners eindelijk echt invulling kan gaan geven aan de geschiedenis van de mijnstreek. Ondergronds én bovengronds komen in het nieuwe museum samen.”

 

Eén van de doelstellingen is om de enorme impact van het mijnverleden inzichtelijk en beleefbaar te maken. Onderdeel van de nieuwe plannen is een ‘shop-in-shop’-concept, waarbij een referentie wordt gemaakt naar de oorspronkelijke bestemming van het pand. In pand Kneepkens zullen vier verhaallijnen (zwart, goud, grauw en groen) de periode van de mijnindustrie vanuit verschillende benaderingen vertellen. Het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I mijn, de huidige locatie van het Nederlands Mijnmuseum, blijft een te bezoeken mijnmonument.

Terug naar de website