Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Jos en Ria vertellen waarom zij Vriend zijn

Jos Hermans en zijn vrouw Ria uit Simpelveld zijn samen Vriend van het Nederlands Mijnmuseum. Tijdens de gouden jaren van de Mijnstreek leerden Jos en Ria, inmiddels 52 jaar getrouwd, elkaar kennen op de kermis in Bocholtz. Als jonge mijnwerkerszoon volgde Jos een opleiding aan de Technische Vakschool (TVS), waarna hij tot de sluiting van de mijnen in 1968 in de Staatsmijn Emma in Hoensbroek werkte. Bij Ria thuis hadden ze een kolenbedrijf.

Jos en Ria zijn al 7 jaar als Vriend betrokken bij het Nederlands Mijnmuseum. Een gevoel van trots speelt daarbij een belangrijke rol. “Het hart van de mijnen, dat raak je niet zomaar kwijt”, vertelt Jos. Door Vriend te worden van het museum dragen Jos en Ria hun steentje bij aan het levend houden van het erfgoed rondom het mijnverleden. Naast financiële steun, doneerde Jos ook een aantal objecten uit zijn privécollectie aan het museum.

Voor de volgende generaties
“Over een aantal jaren is er niemand meer die de tijd van de mijnen écht heeft meegemaakt. Door Vriend te zijn van het Nederlands Mijnmuseum dragen we bewaren van dit verleden voor de vele generaties die volgen”, aldus Jos en Ria Hermans.

Terug naar de website