Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Vrijwilliger Jan Willem verruilde Amsterdam voor Heerlen

Jan Willem Dam werd geboren in Geleen. Hij heeft de glorietijden van de Mijnstreek nog meegemaakt. Zijn grootouders komen niet uit het zuiden, maar uit Friesland en Drenthe. In de loop van de Eerste Wereldoorlog ontvluchtten zij de armoede en kwamen via de mijnen in het Roergebied in Treebeek wonen. Sinds een dik jaar zet Jan Willem zich sals vrijwilliger in voor het Nederlands Mijnmuseum.

“De afgelopen tien jaar woonde ik in Amsterdam,” vertelt Jan Willem. “Ik werkte bij het Verzetsmuseum als rondleider. Toen we vorig jaar te maken kregen met de maatregelen naar aanleiding van het coronavirus werd het museum gesloten. Tijdens de tijdelijke sluiting hield mijn werk in het museum op. De stad zelf werd ook alsmaar leger en stiller. Dit was voor mij een reden om terug te gaan naar het zuiden en sindsdien woon ik samen met mijn vrouw in Maastricht”.

Een van de dingen die Jan Willem goed is bijgebleven uit de mijntijd was het grote verschil tussen rangen en standen. “Mijn grootouders werkten in de mijnen en ook mijn vader was voorbestemd om de mijn in te gaan. Hij was alleen te tenger, dus mocht hij flessen spoelen in het laboratorium. Hier is hij ontdekt door een mijningenieur en werd hij aangemoedigd om te gaan leren”, vertelt Jan Willem. In 1941, na het behalen van zijn opleiding tot chemicus, verhuisde zijn vader naar Geleen om daar te werken in het Centraal Laboratorium.“Er waren grote verschillen in sociale status en voorrechten tussen enerzijds de mijnwerkers en anderzijds de beambten en het hoger personeel.”

Het mijnverleden is een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. “Het goed om te weten hoeveel invloed de Mijnstreek had, maar ook hoe fragiel de regio bleek toen de mijnen sloten. De samenleving stortte als het ware compleet in elkaar. Het blijft een belangrijk verhaal om de regio te leren begrijpen,” zo sluit Jan Willem af.

Wil jij net als Jan Willem vrijwilliger worden bij het Nederlands Mijnmuseum? Neem dan een kijkje bij Word koempel.

Terug naar de website