Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Nieuwe website toont mijnverleden digitaal en 3D

Het Nederlands Mijnmuseum heeft in samenwerking met studenten van Maastricht University collectiestukken gedigitaliseerd en om laten zetten in 3D-modellen. Maar liefst 72 driedimensionale mijnobjecten zullen samen met gedetailleerde achtergrondinformatie worden gepresenteerd op een nieuwe website, die op 17 november wordt gelanceerd.

Meer dan dertig studenten van de opleiding Media Studies: Digital Cultures aan Maastricht University zijn zo’n anderhalve maand bezig geweest om een gedeelte van het mijnverleden te digitaliseren en een groot aantal  mijnobjecten vast te leggen in 3D. In hun opleiding leren ze digitale technieken in te zetten om (onder andere) erfgoed toekomstbestendig te maken.

Na een grondige inventarisatie van de gevarieerde collectie van het Nederlands Mijnmuseum maakten de studenten een selectie van objecten die het verhaal van het mijnverleden in de volle breedte vertelt. Onderwerpen die aan bod komen, zijn het ontstaan en de winning van steenkool, de rijke mijnwerkerscultuur en het dagelijks leven in een mijnwerkersgezin. Deze objecten werden gecategoriseerd, gefotografeerd en in detail bestudeerd.

Het resultaat is een zeer uitgebreide website met informatie over het mijnverleden, gedetailleerde beschrijvingen van objecten en 3D-modellen van maar liefst 72 collectiestukken, die digitaal tot in groot detail online te bestuderen zijn. De website zal ook voor educatiedoeleinden worden ingezet. Vooralsnog is de website alleen in het Engels vanwege het internationale karakter van de opleiding, maar een Nederlandstalige versie is in ontwikkeling.

Terug naar de website