Welkom koempel!
Ontdek alle kleuren
van het mijnverleden
Weet je nog,
koempel?

Wat speelt
er bovengronds?

Het bovenhalen
van ons verleden
voor onze toekomst.
Samen het verleden bovenhalen.
Glück auf!
Terug naar nieuws

Het Nederlands Mijnmuseum is 15 jaar!

Het Nederlands Mijnmuseum bestaat vandaag 15 jaar! In die tijd mochten we al zo’n 100.000 bezoekers ontvangen en organiseerden we allerlei activiteiten om de herinnering aan het mijnverleden levend te houden. We wilden dit graag samen met jullie vieren in ons museum, maar dat gaat dit jaar helaas niet door.

Op 17 december 2005, precies veertig jaar na de aankondiging van de mijnsluiting, opende het Nederlands Mijnmuseum in het voormalige schacht- en ophaalgebouw van de Oranje Nassau-I mijn in Heerlen. Het museum was een initiatief van oud-mijnwerkers die gastlessen gaven op scholen. De pijler educatie is altijd een belangrijke gebleven voor het museum. Ook zijn er de afgelopen jaren verschillende tentoonstellingen ontwikkeld, zoals onze mijnlampententoonstelling die de Willem Wolff Prijs won in 2017, Mijnwerkers en de Vroedvrouwenschool, die grotendeels crowdsourced was en Kolen & granaten, het pop-up museum in het Maankwartier dat in het teken stond van 75 jaar bevrijding.

Na 15 jaar gaat het Nederlands Mijnmuseum uitbreiden! Eind 2021 staat de opening van een nieuw pand in de binnenstad van Heerlen op de planning. Het voormalige mijnwerkerswarenhuis Kneepkens wordt het decor van de nieuwe hoofdlocatie van het museum. Hier zal niet alleen het ondergrondse verhaal worden verteld, maar ook het bovengrondse verhaal, van de opening van de eerste mijnen tot nu. Met de nieuwe locatie en het huidige schacht- en ophaalgebouw is het vertellen van het verhaal van de Nederlandse steenkolenmijnen weer toekomstbestendig.

Word Vriend voor maar €15,-
Vanwege ons jubileum kun je alleen in de hele maand december nog Vriend van het Nederlands Mijnmuseum worden voor maar €15,- per jaar. Je steunt het museum, draagt je steen(kool)tje bij aan het behoud van het mijnverleden en je bent onderdeel van onze Vriendengroep. Eén keer per jaar organiseren wij een speciale Vriendendag, een dag met een inhoudelijk programma waar je oud-koempels en andere geïnteresseerden ontmoet onder het genot van een hapje en een drankje. Vrienden worden natuurlijk op de hoogte gehouden van alle spannende ontwikkelingen! Word nu nog Vriend voor maar €15,- per jaar!

Terug naar de website